Familjen Wase-Anderssons hemsida         

_______________________________________________________________________________________________
Tillbaka                                                                                                                                                 Till startsida

 

Audiogrammet - en bild av din hörsel

Det mänskliga örat uppfattar en tonhöjd från 20 Hz (Hertz) upp till 20 000 Hz.

  • Tonhöjden mäts i Hz (Hertz)
  • Tonernas styrka mäts i dB (decibel)

De värden som uppmäts vid testet är den ljudnivå vid vilken testpersonen just börjar uppfatta en ton, den så kallade "hörtröskeln".

På audiogrammet markeras hörtröskeln på den lodräta axeln (dB) medan den vertikala axeln (Hz) visar tonhöjden.

Svaren för höger öra markeras med en ring och för vänster med ett kryss.

Talbananen
Den blå "talbananen" visar var talets olika ljud är på audiogrammet, vokaler och konsonanter. Detta uppmätt vid tal på en meters håll.

Om man utgår från en hörselkurva med en diskantnedsättning kan man få förklaring på varför det till exempel är svårt att skilja på orden "kaffe" och "kasse" eller orden "sjuttio" och "fyrtio".

De ljudlösa konsonanterna (f k p s t) ligger i diskantområdet och där är ofta hörselnedsättningen mest uttalad. Denna hörselnedsättning är vanligast och räknas som naturlig åldersnedsättning.

 

    
"Talbananen" på ett audiogram visar talljudens frekvens och styrka vid vanlig konversationsnivå på 1 meters håll


Tekniken som hjälper att höra

Det finns många olika tekniska lösningar för att ta vara på och utnyttja den hörsel som finns. Här är några exempel

Hörapparat
Antingen en modell som hänger bakom örat eller en annan där hela hörapparaten sitter i hörselgången. Öroninsatsen som leder in ljudet i hörselgången är alltid individuellt utformad efter örat. En hörapparat kan bara delvis kompensera hörselbortfallet och aldrig ersätta den normala hörselförmågan, men med träning och regelbunden användning kan den bli en god hjälp.

Hörapparaten förstärker alla ljud även de man inte vill höra, som gnisslande dörrar och grannens stereo. En programmerbar hörapparat kan delvis motverka detta genom att den kan ställas om till flera förstärkningsalternativ i olika ljudmiljöer.


Fast teleslinga
På teater, bio, i kyrkan och i samlingslokaler finns ofta en teleslinga installerad. Då kan den som har hörapparat höra talaren via trådlös överföring direkt i hörapparaten. Genom att koppla om hörapparaten i T-läge hörs talarens röst, utan att störande ljud från publiken som till exempel surrande fläktar och skrap med stolar. Även hemma kan teleslinga monteras till TV:n.


Portabel teleslinga
Detta är ett litet radiosystem som kan användas vid undervisning eller vid sammanträden. Det är ett alternativ till lokaler som saknar fast teleslinga. Den portabla teleslingan går exempelvis att ta med på museum då guiden får tala i slingans mikrofon och hörapparatbäraren hör utan störande omgivningsljud.

_______________________________________________________________________________________________
Tillbaka                                                                                                                                                    Till startsida